Congres DierMens Studies (uitverkocht)

Op donderdag 29 september 2022 heeft het eerste DierMens Studies Congres plaatsgevonden bij CREA in Amsterdam.

Wat houdt multispecies methodologie in? Hoe spelen antropocentrisme en antropomorfisme een rol in dier-mens relaties? En wat is de positie van dieren in kunst, cultuur en de rechtsstaat? Het was een inspirerend programma met veel interessante sprekers en bezoekers!

Bedankt voor jouw deelname! 

Bekijk hier de aftermovie

Door Femke van Velzen

Bekijk hier de foto's

Copyright: Rosa van Ederen. Neem contact met ons op via info@animalhumanstudies.nl voor gebruik.

Keynote Speakers

Dr. Barbara Noske is een van de grondleggers van DierMens Studies in Nederland. Ze promoveerde in 1988 op een interdisciplinaire benadering van de mens-dier relatie. Daarnaast inspireerde ze velen met haar boeken Humans and Other Animals Beyond the Boundaries of Anthropology (1989) en Beyond Boundaries. Humans and Animals (1997).

 

Tijd: 10.00-10.50

René ten Bos was van 2017 tot 2019 Denker des Vaderlands en als hoogleraar Filosofie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van zijn hand verschenen meerdere boeken over de relatie tussen mens, dier en natuur, waaronder Dwalen in het Antropoceen (2017), Het geniale dier (2008) en Extinctie (2019).

 

Tijd: 14.00-15.00

Panelgesprekken

In zes verschillende panelgesprekken gaan wetenschappers en bezoekers dieper in op verschillende onderwerpen rondom DierMens Studies. Bij elk panel is er ruimte voor discussie en vragen.

Multispecies methodologie

Hoe nemen we dieren op inclusieve wijze mee in de uitvoering van kwalitatief onderzoek? Luister, leer en praat mee over verschillende multispecies methodologieën.

Met o.a. Harry Wels, Leonie Cornips, Boetje Broeders, Vanessa Wijngaarden en Susan Boonman-Berson

Moderator: Herre de Bondt

Tijd: 11.00-12.00 Muziekzaal

 

Dieren binnen de rechtsstaat

Hoe geven we dieren een plek binnen onze rechtsstaat? Hoe ziet een vakbond voor dieren eruit? In dit panel bespreken we hoe dierenrechten een rol kunnen spelen in de reis naar een diervriendelijke samenleving.

Met Marjolein de Rooij en Marco van Duijn

Moderator: Lisanne Veldt

Tijd: 11.00-12.00 Studio 3.06

 

Het begrijpen van 'de ander' door kunst

In dit panel bespreken verschillende kunstenaars hun dier-gerelateerde werken. Bezoekers worden uitgedaagd zich te verplaatsen in dierlijke perspectieven en tot alternatieve inzichten te komen over dier-mens relaties.

Met Arita Baaijens en Linde Ex

Moderator: Caatje Cluskens

Tijd: 11.00-12.00 Studio 3.08

 

Antropomorfisme en antropocentrisme in de biologie

Waarom wekt een hond gemakkelijker empathie op bij mensen dan een miljoenpoot? En welke gevolgen heeft het wanneer wetenschappers gedachten, gevoelens en emoties toeschrijven aan de dieren die zij bestuderen? Dit panel bespreekt het menselijk projecteren en reflecteren in dierlijke contexten en helpt aanwezigen hun eigen denkpatronen kritisch te onderzoeken.

Met Bas van Woerkum, Sander Bauer en Esteban Rivas

Moderator: Maarten Reesink

Tijd: 13.00-14.00 Muziekzaal

 

De ethiek rondom proefdieren en gebruiksdieren

De huidige samenleving bouwt op dieren en vaak ook dierenleed. Dit panel reflecteert op de rol van verschillende sectoren, staat stil bij de inherente blootstelling aan dierlijke onderdrukking voor menselijk gewin, en onderzoekt de functie van (dier)ethiek binnen dergelijke contexten.

Met Bernice Bovenkerk, Monique Janssens en Corné Rademaker

Moderator: Frans Stafleu

Tijd: 13.00-14.00 Studio 3.06

 

De wolf in Nederland

De wolf is terug van weggeweest in Nederland. Hoe kunnen wij op een duurzame manier samenleven met dit roofdier? Verschillende wetenschappers gaan in op de vraag hoe wilde dieren en mensen zich tot elkaar verhouden in het Nederlandse landschap.

Met Eelke Lenstra, Gijsbert Six en Diederik van Liere

Moderator: Susan Boonman-Berson

Tijd: 13.00-14.00 Studio 3.08

 

Blokkenschema

Tijd Muziekzaal Studio 3.06 Studio 3.08
9.30-10.00 Inloop, koffie en thee
10.00-10.50 Introductie Maarten Reesink Keynote: Barbara Noske
11.00-12.00 Panelgesprek: Multispecies methodologie Panelgesprek: Dieren binnen de rechtsstaat Panelgesprek: Het begrijpen van de ander door kunst
12.00-12.50 Lunch
13.00-14.00 Panelgesprek: Antropomorfisme en antropocentrisme in de biologie Panelgesprek: De ethiek rondom proefdieren en gebruiksdieren Panelgesprek: De wolf in Nederland
14.10-15.00 Keynote: René Ten Bos
15.10-16.00 Netwerken & Borrel Studenten flashpresentaties en Q&A
16.00-17.00 Netwerken & Borrel

Wil jij ook bijdragen aan kennisuitwisseling rondom het vakgebied DierMens Studies? Wordt sponsor van ons congres of doneer aan onze fundraiser.

Sponsoren