IDFA 2023 filmtips

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 16:35

Door Anouk Valkenburg

Het is weer bijna zo ver: IDFA 2023 staat op het punt van beginnen. Op woensdag 8 november start de 36e editie van het grootste documentairefestival ter wereld. Tot en met 19 november zijn er meer dan 250 titels te zien, horen en beleven. Het Centrum voor DierMens Studies geeft jou een overzicht van de titels waarin dier, natuur, en de relatie mens-dier en mens-natuur centraal staan.

Geniet van lange films, korte films en zelfs interactieve en immersieve documentaire-ervaringen en performances over bijvoorbeeld vissers in Mumbai, wolven in Duitsland, machtige Noorse gletsjers, een interactieve installatie met een muis als hardloopcoach en paarden in een fulldome film in ARTIS - Planetarium.

 

Against the Tide (2023) Dit meeslepende portret van twee vrienden toont hoe een jonge generatie vissers in Mumbai probeert in te spelen op de klimaatproblemen van vandaag. Vasthouden aan eeuwenoude kennis uit hun gemeenschap, of meegaan met de moderne visserij?

Tijden en Tickets

 

As the Tide Comes In (2023) De 27 bewoners van het Deense Waddeneiland Mandø ervaren de kracht van klimaatverandering in de vorm van noodweer en kans op overstromingen. Koppig houden zij vast aan het normale leven en hun identiteit als eilander.

Tijden en Tickets

 

A Camel (1981) Het leven van deze dromedaris gaat niet over rozen. Urenlang loopt hij, werkdier dat hij is, rondjes in een benauwde sesammolen. In zijn pauze kijkt hij naar de vrije vogels in de lucht en realiseert zich dat het leven ook anders kan zijn.

Tijden en TicketsThe Echo (2023) In El Eco, een afgelegen dorp in Mexico, is kind zijn een intense onderdompeling in de natuur, de dieren en de mensen. De mores van het dorp botsen niet zelden met de puberende dochters. Op weg naar volwassenheid dromen ze weg van het alledaagse.

Tijden en Tickets

In Wolf Country (2023) Ook in Duitsland is de wolf terug. Terwijl de publieke opinie terugvalt op feitenvrije angstbeelden uit sprookjes, tonen wetenschappers, natuurbeschermers en schaapsherders een objectiever beeld van het sociale dier.

Tijden en Tickets


The Last (2023) Sebastian Pe┼ła Escobar reist in deze buddy movie met twee wetenschappers naar een groot natuurgebied in Paraguay dat wordt bedreigd door ontbossing en branden. Onderweg naar de afgrond filisoferen de mannen er aanstekelijk op los.  
Tijden en Tickets

Nelson the Piglet (2023) Het gezin kocht Nelson ooit als minivarken, maar na zeven jaar is hij uitgegroeid tot een vijfhonderd kilo zware kolos. tot ergernis van de buurt en de woningbouwvereniging. Blijmoedige, korte documentaire over ware dierenliefde. 

Tijden en Tickets

Red Flag (2023) Het gezellige strand in het Colombiaanse Cartagena gaat sluiten: door de zeespiegelstijging moet de kustlijn steviger beschermd. Tegen de idyllische achtergrond van zon en zee bespreken de vaste bezoekers hun hoop en vrees voor de toekomst.

Tijden en Tickets

Ahorse! (2018) Aan de hand van voorstellingen van paarden, vanaf het begin der tijden tot in een virtuele toekomst, schetst deze cinematografische fulldome film een alternatieve geschiedenis van de menselijke verbeelding.

Tijden en Tickets

And a Happy New Year (2023) Zonder commentaar, maar luid en duidelijk, toont deze korte documentaire hoe dieren het vuurwerk ervaren tijdens oud en nieuw. Vanuit het perspectief van honden, die een GoPro omkregen, volgen we stijgende stress bij dier en eigenaar.

Tijden en Tickets

Blow! (2023) Mar droomt ervan walvissengezang op te nemen. Ze besluit mee te varen met een wetenschapsteam dat onderzoek doet naar zeezoogdieren. Wanneer camera en microfoon onderwater gaan, besef je pas hoe luid het leven boven de zeespiegel is.

Tijden en Tickets

Canuto's Transformation (2023) Fascinerend verslag van een mysterieuze overlevering uit een Mbyá-Guaraní-gemeenschap in Brazilië: ooit woonde er een man die in een jaguar veranderde en een tragische dood stierf. De film over dat verhaal is tegelijk een making-of.

Tijden en Tickets

Feet in Water, Head on Fire (2023) Met de dadelpalm als startpunt rijgt regisseur Terra Long impressies en stemmen uit de Californische Coachella Valley aaneen. Het resulteert in een intiem portret van een door mensenhanden gevormd én misvormd gebied.

Tijden en Tickets

Koyaanisqatsi: life out of balance (1982) Wervelend en hypnotiserend in beeld en geluid, dit klassieke baanbrekende beeldessay over mens, natuur en technologie. De natuur is groots. De mens bouwt, rijdt, reist, werkt, wriemelt en wrikt zich erdoorheen tot het niet meer gaat.

Tijden en Tickets


Metamorphosis (2023) Deze bijzondere combinatie van natuurdocumentaire, kostuumdrama en kunstproject gaat over leven en werk van kunstenares Maria Sibylla Merian (1647 - 1717), bekend om haar studie naar de metamorfose van rupsen tot vlinders.

Tijden en Tickets

People from the Heart of the Earth (2023) Een meditatieve, soms hypnotiserende film door en over de Kaiowa in Brazilië, die al ruim dertig jaar strijden voor het land van hun voorouders. Een unieke blik van binnenuit over hun ontstaansgeschiedenis en het belang van overgeleverde grond.

Tijden en Tickets

 

Songs of Earth (2023De 84-jarige vader van filmmaker Margreth Olin neemt je een jaar lang mee uit wandelen in zijn achtertuin: de spectaculaire Noorse vallei Oldedalen. Omgeven door gletsjers, groene bergwanden, watervallen én drones vertelt hij familieverhalen.

Tijden en Tickets

Squeeker: The Mouse Coach (2023) Ren met Squeeker - een hardloopprogramma, app en interactieve installatie. Door te rennen met je 'mouse coach' verdien je scrollmiles op social media en traktaties voor je coach. Evenaar de dagelijkse halve marathon van je coach, pootje voor pootje!

Tijden en Tickets

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.