Oproepen uit het netwerk


Research Internship Animal Behavior or Animal Welfare Wanted

I'm a first-year research master's student at the VU studying social psychology. I've signed up for an elective called 'Advanced Research Training' which starts from next period (November) until period 6 (June). We're required to work with a mentor from within or outside our university on an ongoing research study.

I'll also mention why this topic is of great interest to me. I was part of the core team of an animal welfare organization during my bachelors. We worked on feeding, sterilizing, vaccinating, doing emergency care, vet visits and coordinating adoptions for over 50-60 dogs, cats and one donkey in and around our university. During this time, I realised how central my work with animals is to how I interact with world and other people. Specially because of my ongoing mental health and personal struggles, interacting with animals worked as a grounding force for me and added a lot of value and meaning to my life. Even after moving to the Netherlands from India about a month ago, I've been reaching out to animal shelters to see if I can continue my work there. In addition to that, I would love to explore more facets of animal-human relationships from an academic lens and expand my view of the same by learning about it from a different cultural lens.

Thus, it would be extremely helpful if you could inform me of any ongoing studies on the same that you're working on or know of any colleagues who're doing the same and are open to taking students. If yes, I could send across my resume, a cover letter, writing sample or any other information that may be required. Looking forward to your response. Thank you!

Oproep: vacatures Centrum voor DierMens Studies

Het Centrum voor DierMens Studies Nederland is een interdisciplinair platform voor onderzoekers, docenten, studenten en anderen die zich richten op de relatie tussen mens en dier. 

Heb jij een hart voor dier en natuur en wil jij bijdragen aan het verspreiden van het vakgebied in Nederland?

Er is een openstaande vacature bij het Centrum voor DierMens Studies. Voor ons vrijwillige bestuur zoeken wij:

Penningmeester 

  • Affiniteit met financiën 
  • Interesse in het vakgebied Human-Animal Studies 
  • Pre: Ervaring met het financiële beheer van een stichting
  • +-2 uur per week

Ben je geinteresseerd? Stuur dan jouw CV en motivatie naar info@animalhumanstudies.nl 


Oproep: Fellowship Universiteit Oulu, Finland

De Universiteit van Oulu in Finland biedt een fellowship van 3 tot 6 maanden aan om onderzoek te doen in Finland. Een PhD is vereist. De sluitingsdatum is 1 mei. Meer informatie is te vinden op de website van de Universiteit van Oulu


Tip: Ervaring Veterinaire Carrière Zuid-Afrika

Wil je ervaring opdoen voor een veterinaire carrière? Ga actief aan de slag in Zuid-Afrika. 


Oproep: doe de Koeientaalquiz (van Leonie Cornips)

In de onderzoekswereld groeit de aandacht voor overlap tussen sociale en cognitieve capaciteiten van dieren en mensen. Dit komt door de snel verminderende biodiversiteit en groeiende ongelijkwaardigheid tussen mensen en andere dieren. Binnen de taalkunde doet men steeds meer onderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en communicatieve capaciteiten tussen mensen en dieren. Deze vragenlijst is daar een voorbeeld van: er wordt gevraagd naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties. Hierin wijkt de vragenlijst af van andere vragenlijsten die het Meertens Instituut (Meertens Panel) uitzendt. Er zijn in het verleden wel vragen gesteld over hoe boeren hun koeien roepen en hoe zij een mannelijk of vrouwelijk kalf of de diverse lichaamsdelen van een koe in hun dialect benoemden. In deze vragenlijst staat echter de taal van de koe centraal. De onderzoeksvraag is of mensen de diverse “boe’s” van een koe kunnen herkennen.

De meeste geluiden van de koeien in deze vragenlijst zijn afkomstig uit het onderzoek van dr. ing. Gerhard Jahns en dr. Klaus Walter van het Duitse Onderzoeksinstituut voor Landbouw (Forschungsanstalt für Landwirtschaft) FAL-Braunschweig-Volkenrode. Zij hebben met een microfoon aan een hengel 688 “boe’s” van 39 koeien opgenomen in dezelfde stal. Om verschillende situaties te kunnen onderzoeken, hebben ze opzettelijk gewacht met melken, koeien later eten gegeven, de hoeven van de koe laten kappen, of het kalf opgenomen dat gescheiden stond van de moeder, etc. De geluiden die de koe en/of het kalf maakt in precies deze situaties zijn in deze “quiz” te beluisteren met meerkeuzevragen over de betekenis van het geluid.

"Mensen spreken en dieren maken geluiden", of niet? Doe de quiz en laat zien dat u een echte koeientaalkenner bent!
De Koeientaalquiz van Leonie Cornips vind je hier: https://koeientaal.survey.clariah.nl/index.php/915643


Oproep: vrijwilliger Vakbond voor Dieren

Koeien produceren melk, kippen leggen eieren, een politiehond assisteert bij een demonstratie. Een bij bestuift de bloemen in de omgeving en een varken groeit om als vlees te eindigen. Allemaal vormen van arbeid door dieren. Dieren die een toegevoegde waarde hebben, een dienst of een product leveren aan zijn of haar eigenaar en werkgever.

De Vakbond voor Dieren (in oprichting) streeft naar erkenning van een (een vorm van) arbeidsrechten voor werkende dieren. Daarmee doen wij niets anders dan waar de traditionele vakbonden ooit voor op zijn gericht: het streven naar een eerlijke machtsbalans tussen werkgever en werknemer op de werkvloer.

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor ongeveer 10 uur per week. Je belangrijkste taken zijn:

Ondersteuning bij de strategiebepaling, schrijven van teksten voor de nieuwe website, inventariseren internationaal onderzoek naar arbeidsrechten voor dieren, ondersteuning en adviseren bij het opstellen van CAO met dierhouderij.

Je bent geïnteresseerd in deze verrassende manier van kijken naar werkende dieren, je vind het leuk je tanden ergens in te zetten, je leest graag en veel wetenschappelijk onderzoek en je schrijft makkelijk en met plezier. Natuurlijk vind je dierenwelzijn een belangrijk thema.

In deze functie werk je nauw samen met de oprichter van de Vakbond en andere betrokkenen. Je wilt graag aan de basis staan van dit unieke project!

Voor meer informatie neem je contact op met Marjolein de Rooij, via mderooij@dds.nl of 06 30788317.


Oproep: student Bos- en natuurbeheer zoekt stage met dieren in relatie met natuurbeheer

Ik ben Kees de Boer, student Bos- en natuurbeheer op de hogeschool Van Hall Larenstein. Ik ben momenteel opzoek naar een stage voor in mijn laatste jaar. Ik ben geïnteresseerd naar stages met dieren in relatie met natuurbeheer. Het leek mij daarom handig om mij bij dit netwerk aan te sluiten en een bericht te sturen.
Stuur een bericht naar: kees.deboer@hvhl.nl


Oproep: aan studenten die onderzoek (willen) doen naar dier-mensrelaties in kinderboeken 

Jeannette Kok, redacteur SGKJ-Nieuwsbrief www.hetoudekinderboek.nl biedt aan om studenten op weg te helpen bij het vinden van materiaal bij onderzoek binnen dier-mens relaties in kinderboeken. 

In oude kinderboeken en op centsprenten is de rol van dieren te volgen: in de landbouw, als huisdier en als verbeelding van de mens. Het gebruik van antropomorfisme – dieren met menselijke eigenschappen en soms ook met kleding – kennen we al heel lang. Een kijkje in de prentenboekenbakken van de bibliotheek leert dat een heel groot deel van de prentenboeken worden bevolkt door dieren met menselijke eigenschappen. Daar is recent wat onderzoek naar gedaan; hier enkele voorbeelden:
Anthropomorphism in Children's Picture Books Jia Liu, 2015;
The Impact of Anthropomorphic Animal Stories on Children's Learning, Yeganeh Khodaparast, 2020.
De relatie tussen antropomorfe personages en voedsel zou een van de onderwerpen kunnen zijn. In de boeken van Max Velthuijs worden groenten en brood, fruit en taart gegeten. Dat blijkt uit de illustraties in het prachtige boek van Joke Linders Ik bof dat ik een kikker ben, leven en werk van Max Velthuijs (2003).
In de boeken van Richard Scarry speelt ook ander voedsel een rol en gaat de tegenstelling tussen geliefde dierfiguren en het dier als voedsel heel ver: bijvoorbeeld een aangekleed varkentje dat vlees zit te eten...
Een andere onderzoeksvraag zou kunnen zijn 'welke antropomorfe dieren worden in kinderboeken gebruikt en wat kan de reden voor de keuze zijn?' Varkens zijn geliefde kinderboekfiguren, in het CBK levert de zoekvraag 'antropomorfistische verhalen en all varken?' liefst 837 hits op. 
Olifanten doen het nog beter met 952 treffers! (NB: daar zitten wel veel herdrukken bij.)
Er is materiaal genoeg om uit te kiezen en ondergetekende wil de student wel op weg helpen!

Jeannette Kok, redacteur SGKJ-Nieuwsbrief www.hetoudekinderboek.nl
Neem bij interesse contact op via: jeannettekok@upcmail.nl


Oproep: onderzoeksstage diergedrag of dierenwelzijn gezocht

Ik ben Mirte den Boer, een enthousiaste 20-jarige student aan de HB0-opleiding Dier- en veehouderij op de Hogeschool Inholland in Delft. Momenteel ben ik opzoek naar een stageplek voor volgend schooljaar (2021-2022) van 31 augustus 2021 tot 29 januari 2022 (20 weken) waar ik terecht kan voor een onderzoeksstage. Momenteel beschik ik nog niet over een rijbewijs dus een stageplek in de randstad is zeer prettig. Al sinds dat ik heel jong ben vind ik het gedrag en welzijn van (zoog)dieren super interessant. Hier liggen tevens mij interesses voor aankomend stage (en mijn beroep in de toekomst). Bent u opzoek of kent u iemand die opzoek is naar een enthousiaste stagiaire om onderzoek uit te voeren op het vlak van dierenwelzijn en/of diergedrag? Dan hoor ik heel graag van u! ertimdb@outlook.com


Oproep: student zoekt info over dierlijke intelligentie

Hoi, ik ben Daphne en op het moment ben ik aan het afstuderen op de kunstacademie met het thema: 'Onze kijk op dierlijke intelligentie' (en hoe scheef ik deze eigenlijk vind). Waar ik me vooral mee bezig houd is dat intelligentie context afhankelijk is. We weten dat het niet zoveel zin heeft om een eekhoorn met een nijlpaard te vergelijken, dus waarom meten we dan wel dierlijke intelligentie met de mens als toetssteen? Als een hond ons zou testen met zijn intelligente eigenschappen en context zouden wij namelijk ook niet zo goed uit de bus komen.
Dit is de boodschap die ik wil overbrengen met mijn afstudeerwerk. Hiervoor kan ik echter nog wel wat mooie voorbeelden gebruiken. Daarnaast loop ik ook met deze (niet al te onbelangrijke) vraag rond: 'Heeft het erkennen van intelligentie invloed op de empathie die we voelen met een dier?' Ik heb hier alleen helaas nog geen studies over kunnen vinden. Dus ken jij een onderzoek, studie of heb jij een mooi voorbeeld van intelligentie in de context (of wil je gewoon iets kwijt) laat het me weten!
Stuur een bericht naar: daphneevdv@gmail.com 


Oproep: jurist of masterstudent rechten rechtspositie dieren

Caring Vets is de Nederlandse vereniging van dierenartsen die zich inzet voor beter dierenwelzijn. www.caringvets.nl. Een van onze initiatieven is de Ombudsmens voor dieren. Wij willen de institutionele positie van dieren in onze democratische rechtsstaat verbeteren. Een van de middelen daartoe is een speciale Ombudsman voor dieren aan te stellen bij de Nationale Ombudsman. Wij hopen via dit netwerk in contact te komen met een jurist of masterstudent rechten die mee wil werken aan de (beoogde) officiële rechtspositie voor dieren.

Stuur een bericht naar: ombudsmensvoordieren@caringvets.nl 


Oproep: non-human Centered Designers zoeken ontwerp case

Al drie jaar doceren wij op meerdere designscholen in Europa het vak Non-Human Centered Design. Hier vragen wij van onder andere studenten om design toe te passen op het welzijnsvraagstukken van dieren en/of planten. Daarvoor kunnen we altijd goede cases gebruiken. Weet jij heel veel af van een situatie van een dier of plant waar een ontwerper over zou moeten buigen of heb je een andere tip? 
Stuur ons een bericht op:
info@nonhumandesign.com 
Wil je nog even zien wat we tot nu toe gedaan hebben? Kijk op nonhumandesign.com


Oproep: documentairemaker zoekt biologen over spiegeltest

Mijn naam is Sebastian Mulder en ik werk als Documentaire Regisseur voor diverse omroepen. Ik wil een intieme en poëtische korte documentaire maken waarin dieren zichzelf (voor het eerst) in een spiegel aanschouwen. Voor een documentaire ben ik specifiek op zoek biologen, dierenverzorgers, filosofen en/of andere geïnteresseerde die een samenwerking aan zou willen gaan. Ik ben erg benieuwd hoe er vanuit verschillende expertises gekeken wordt naar dierlijk gedrag voor spiegels en het interpreteren van dit gedrag, met alle gevaren (antropomorfisme) van dien. Niet louter voor deelname aan de documentaire maar ook om beter te leren wat zelfbewustzijn precies is, en hoe dit bij mens en dier verschilt en overeenkomt.  
Neem bij interesse contact op met Sebastian Mulder: sebastianlevimulder@gmail.comt 06-18412819


Ook een oproep plaatsen?

Zoek je een stage of juist een stagiair? Wil je een interessante vacature delen? Zoek je een begeleider of iemand die jij kunt begeleiden? Of heb je een andere oproep voor het netwerk? Vul het onderstaande formulier in.