Oproepen uit het netwerk


Tip: Ervaring Veterinaire Carrière Zuid-Afrika

Wil je ervaring opdoen voor een veterinaire carrière? Ga actief aan de slag in Zuid-Afrika. 


Oproep: aan studenten die onderzoek (willen) doen naar dier-mensrelaties in kinderboeken 

Jeannette Kok, redacteur SGKJ-Nieuwsbrief www.hetoudekinderboek.nl biedt aan om studenten op weg te helpen bij het vinden van materiaal bij onderzoek binnen dier-mens relaties in kinderboeken. 

In oude kinderboeken en op centsprenten is de rol van dieren te volgen: in de landbouw, als huisdier en als verbeelding van de mens. Het gebruik van antropomorfisme – dieren met menselijke eigenschappen en soms ook met kleding – kennen we al heel lang. Een kijkje in de prentenboekenbakken van de bibliotheek leert dat een heel groot deel van de prentenboeken worden bevolkt door dieren met menselijke eigenschappen. Daar is recent wat onderzoek naar gedaan; hier enkele voorbeelden:
Anthropomorphism in Children's Picture Books Jia Liu, 2015;
The Impact of Anthropomorphic Animal Stories on Children's Learning, Yeganeh Khodaparast, 2020.
De relatie tussen antropomorfe personages en voedsel zou een van de onderwerpen kunnen zijn. In de boeken van Max Velthuijs worden groenten en brood, fruit en taart gegeten. Dat blijkt uit de illustraties in het prachtige boek van Joke Linders Ik bof dat ik een kikker ben, leven en werk van Max Velthuijs (2003).
In de boeken van Richard Scarry speelt ook ander voedsel een rol en gaat de tegenstelling tussen geliefde dierfiguren en het dier als voedsel heel ver: bijvoorbeeld een aangekleed varkentje dat vlees zit te eten...
Een andere onderzoeksvraag zou kunnen zijn 'welke antropomorfe dieren worden in kinderboeken gebruikt en wat kan de reden voor de keuze zijn?' Varkens zijn geliefde kinderboekfiguren, in het CBK levert de zoekvraag 'antropomorfistische verhalen en all varken?' liefst 837 hits op. 
Olifanten doen het nog beter met 952 treffers! (NB: daar zitten wel veel herdrukken bij.)
Er is materiaal genoeg om uit te kiezen en ondergetekende wil de student wel op weg helpen!

Jeannette Kok, redacteur SGKJ-Nieuwsbrief www.hetoudekinderboek.nl
Neem bij interesse contact op via: jeannettekok@upcmail.nl


Oproep: non-human Centered Designers zoeken ontwerp case

Al drie jaar doceren wij op meerdere designscholen in Europa het vak Non-Human Centered Design. Hier vragen wij van onder andere studenten om design toe te passen op het welzijnsvraagstukken van dieren en/of planten. Daarvoor kunnen we altijd goede cases gebruiken. Weet jij heel veel af van een situatie van een dier of plant waar een ontwerper over zou moeten buigen of heb je een andere tip? 
Stuur ons een bericht op:
info@nonhumandesign.com 
Wil je nog even zien wat we tot nu toe gedaan hebben? Kijk op nonhumandesign.com


Ook een oproep plaatsen?

Zoek je een stage of juist een stagiair? Wil je een interessante vacature delen? Zoek je een begeleider of iemand die jij kunt begeleiden? Of heb je een andere oproep voor het netwerk? Vul het onderstaande formulier in.