Blog DierMens Studies 


Schrijf je in bij ons netwerk en ontvang om de drie maanden onze nieuwsbrief in je mailbox. Heb je zelf iets interessants, zoals een evenement, nieuw onderzoek of nieuw boek te melden voor in onze nieuwsbrief? Stuur een berichtje naar: info@animalhumanstudies.nl of vul ons contactformulier in.

Waarom de naam "DierMens Studies"?

Door Maarten ReesinkDe termen Animal Studies, Human-Animal studies, Anthrozoology en Critical Animal Studies worden veelal gebruikt als we praten over het onderzoek naar mens-dier relaties. Waarom hebben wij gekozen voor een nieuwe naam, namelijk DierMens Studies? Mensen zijn dieren. In de Nederlandse samenleving wordt dit vaak anders gezien. Denk aan de rechtspraak: in het recht worden dieren veelal als dingen beschouwd. In andere wetenschappen is dat niet veel anders: dit realiseren we ons pas sinds "the animal turn" in de humanities en de geesteswetenschappen. We leven in een speciesistische samenleving, waarin mensen in allerlei opzichten een bijzonder soort dieren zijn, en zo worden gezien, beoordeeld en behandeld. Om deze ongelijke relatie ter discussie te stellen, moet je dit eerst in woorden vatten. Dat is wat we doen met de nieuwe term 'DierMens Studies'. Mens en dier in één woord. Het woord ‘Dier’ voorop. De mens als dier.

Lees meer »

Inheemse en religieuze denkbeelden over dieren

Onze dominante huidige sociaal-economische en politieke systemen zijn losgekoppeld van de grotere ecologie van het leven. Onze relatie met de natuurlijke omgeving en dieren is in de loop van de tijd drastisch veranderd. In het ‘Ethics of the Anthropocene’ programma (Vrije Universiteit Amsterdam) bespreekt prof. Dr. Pim Martens onze relatie met dieren en de natuur met vertegenwoordigers van verschillende inheemse culturen en religieuze overtuigingen. Misschien kunnen we van hen leren en zo samen een duurzame toekomst vormgeven.

Lees meer »