Waarom de naam "DierMens Studies"?

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 14:06

Door Maarten Reesink

De termen Animal Studies, Human-Animal studies, Anthrozoology en Critical Animal Studies worden veelal gebruikt als we praten over het onderzoek naar mens-dier relaties. Waarom hebben wij gekozen voor een nieuwe naam, namelijk DierMens Studies?

 

Mensen zijn dieren. In de Nederlandse samenleving wordt dit vaak anders gezien. Denk aan de rechtspraak: in het recht worden dieren veelal als dingen beschouwd. In andere wetenschappen is dat niet veel anders: dit realiseren we ons pas sinds "the animal turn" in de humanities en de geesteswetenschappen.

 

We leven in een speciesistische samenleving, waarin mensen in allerlei opzichten een bijzonder soort dieren zijn, en zo worden gezien, beoordeeld en behandeld. Om deze ongelijke relatie ter discussie te stellen, moet je dit eerst in woorden vatten. Dat is wat we doen met de nieuwe term 'DierMens Studies'. Mens en dier in één woord. Het woord ‘Dier’ voorop. De mens als dier.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Brigitte Wijnen
4 maanden geleden

Ik ben super enthousiast over jullie aanpak. Ik doe onderzoek naar de effecten van mindfulness met EZELS voor mensen met burnout. Mijn ezels hebben een actieve rol in de mindfulness training. In de praktijk zie ik dat de ezels ook genieten van de meditaties. Dat wil ik graag verder onderzoeken, naast de effecten voor de mens. Eén van mijn hypotheses is dan ook dat hoe meer de ezels plezier hebben in de interventie hoe groter het effect voor de mens is. 1+1=3 zullen we maar zeggen. Dit zou kunnen leiden tot een verbetering van de positie van dieren in AAI, omdat je dan beter kijkt naar interventies waar het dier ook baat bij heeft.